Parlør - praktiske vendinger

Det er umuligt at give en oversigt over alle de praktiske vendinger, som du kan komme ud for at skulle bruge, men her på siden vil jeg alligevel prøve at hjælpe dig lidt på vej. Der findes en del engelsk - kinesisk phrase books, og Shaola J. G. Zhou har lavet en rigtig god dansk-kinesisk parlør. Derudover har rejsebureauer og andet godtfolk lavet nogle mere eller mindre brugbare foldere. Du er meget velkommen til at kontakte mig på Feedback siden, hvis du vil have mere at vide om den eksisterende litteratur, eller hvis du har en god folder eller bog, som du synes, jeg skal tage med her på siden. Over tid er det meningen, at jeg vil samle nogle af de efter min mening vigtigste vendinger. I første omgang bliver det nok bare en lille liste, men hvis den skulle vokse sig stor, så kunne man da godt forestille sig, at der vil komme et indeks, så det bliver lettere at finde de relevante vendinger.

Udtale af kinesiske ord:
På siden med ordbogen har jeg angivet nogle simple regler for udtale af kinesiske ord.

Selvom du måske synes, at det er svært, så prøv alligevel at sige lidt, når du er i Kina, og du vil opdage, at de fleste kinesere gør sig stor umage, for at forstå, hvad du siger, men vær så forberedt på, at de ofte bryder ud i jubelende latter, når de finder ud af, hvad du mener. Når du når der til, så har du også vundet respekt, og det er meget vigtigt.

Et par praktiske vendinger:
Jeg har bestræbt mig på, at vendingerne kan bruges og forstås, som de står. Det er ikke fint formfulendt kinesisk, men det er min erfaring, at det er nok til at blive forstået og at få lidt respekt. Udtal hvert tegn tydeligt, så går du ikke helt galt i byen.

God dag 你好 Ni3 hao3 En god måde at hilse på andre på. Udtal det som det står
Tak                    谢谢 xièxie Man kan aldrig takke for meget. Udtales sjiæ sjiæ med tryk på første ord
Mit navn er .. 我叫... wo3 jiao4 (navn) Jiao4 udtales djiao med tryk på ao. Vælg selv det af dine navne, du tror, er lettest for kineserne at forstå og sige
Jeg er dansker 我是丹麦人 wo3 shi4 dan1 mai4 ren2  Shi udtales shø. De andre ord er lige ud af landevejen
En øl 一个啤酒 yi1 ge4 pi1 jiu3 Udtales ji..i gøh pi..i djåu. antal (一) kan erstattet af et andet tal (se Skrifttegn).

Copyright © 2001 - 2012 Alex Blom. Alle rettigheder forbeholdes. Blomtown, Blomsites, B3 Sites, B-sites CVR/SE nr 30963512
Udviklet af B-sites i samarbjde med B3 Sites & Blomsites Internetløsniniger